"Mucize malzemeyle" kendi kendini iyileştiren güneş panelleri icat edildi

Perovskit, uydulardaki güneş pillerinin verimliliğini onlarca ve hatta yüzlerce yıla kadar korumasını sağlıyor

Alçak Dünya yörüngesindeki uydulara kurulan güneş panelleri, verimliliklerini etkileyen uzay radyasyonuna maruz kalıyor (NASA)

Bilim insanları uzayda hasar gördüğünde kendini iyileştirebilen yeni nesil bir güneş paneli icat etti.

Çığır açan teknoloji, daha önce standart silikon güneş pillerinin verimliliğini önemli ölçüde artırmak için kullanılan ve "mucize malzeme" diye anılan perovskitten yararlanıyor.

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden bir ekip, malzemenin dikkat çekici özelliklerinin, radyasyondan zarar gören alçak Dünya yörüngesindeki güneş panellerinin Güneş'i kullanarak orijinal verimliliklerinin yüzde 100'ünü geri kazanmalarına olanak verdiğini keşfetti.

Uydular 1950'lerden bu yana elektrik enerjisi sağlamak için güneş panelleri kullanıyor, ancak çeşitli radyasyon türlerinin sonucunda yılda yüzde 10'a varan verimlilik kaybına uğruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla baş etmek için bilim insanları, güneş pillerinin onlarca ve hatta yüzlerce yıla kadar Dünya yörüngesinde dönerken karşı karşıya kaldığı proton radyasyonu maruziyetini taklit etmek için bir mikro sonda kullanarak yeni bir tasarımı test etti.

Bu radyasyonun neden olduğu bozulmanın, perovskit güneş pillerinde, vakumda ısıl işlem kullanılarak tersine çevrilebileceğini keşfettiler.

Perovskit, yenilenebilir enerjiden telekomünikasyona kadar endüstrileri dönüştürme potansiyeli nedeniyle övgü topluyor.

2017'de Utah Üniversitesi'nden bir malzeme bilimi profesörü, bir fotovoltaik hücreyle kullanıldığında güneş ışığını elektriğe dönüştürmedeki benzeri görülmemiş yeteneği nedeniyle bunu "inanılmaz, mucizevi bir malzeme" diye tanımlamıştı.

Araştırma ekibine göre çığır açan son güneş pili keşfi, SpaceX'in Starlink'ine benzer küresel internet uydu takımyıldızları gibi bir dizi uygulamada kullanılabilir.

Projeyi yöneten ARC Exciton Science Mükemmellik Merkezi'nin yardımcı araştırmacısı Profesör Anita Ho - Baillie, "Bu çalışmanın ürettiği içgörülerin, gelecekteki uzay uygulamaları için düşük maliyetli hafif güneş pilleri geliştirmeye yönelik çabalara yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.

Buluş, Advanced Energy Materials adlı bilimsel dergide yayımlanan "Delik taşıma malzemelerinin ve bunların katkı maddelerinin, 7 MeV proton irradyasyonundan sonra perovskit güneş pillerinin tam da bu substratlar üzerindeki stabilitesi ve geri kazanılabilirliğine yönelik etkisi" başlıklı çalışmada detaylandırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU