Kenya'da açlık tarikatı: 300'den fazla ceset bulundu

Dedektifler arama alanını genişletirken 600'den fazla kişi hâlâ kayıp

Kenya sahilindeki Malindi şehrinin eteklerindeki Shakahola Ormanı'nda 25 Nisan 2023'te yapılan kazıda, bir Hristiyan tarikatının kurbanları ceset torbalarına yerleştirilmiş (AP)

Bir tarikat liderinin, müritlerini kurtuluşa ermek için kendilerini aç bırakmaya teşvik etmekle suçlanmasının ardından Kenya'nın güneydoğusundaki Shakahola Ormanı'nda bulunan toplu mezarlardan şimdiye kadar 300'den fazla ceset çıkarıldı.

Kendi kendini papaz ilan eden Good News International Kilisesi'nin kurucusu Paul Nthenge Mackenzie, müritlerini "İsa'yla buluşmak için" açlıktan ölmeye teşvik etmekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisanda gözaltına alınan Mackenzie, sonraki ay mahkemeye çıkarılmıştı.

Polis cesetleri çıkarmaya iki ay önce başlamıştı ve bu süreç devam ediyor. Salı günü 19 cesedin daha toprak altından çıkarılmasıyla bu açlık tarikatıyla bağlantılı ölü sayısı 303'e yükseldi. Kenyalı yetkililer daha fazla kazı planladıklarını söylediğinden bu sayının artması bekleniyor.

600'den fazla kişinin hâlâ kayıp olduğu ve dedektiflerin artık arama alanını genişlettiği bildiriliyor. Geçen ayın başlarında Kenya İçişleri Bakanlığı, Shakahola'da en az 109 cesedin çıkarıldığını açıklamıştı. Yerel haberlere göre bunların çoğu çocuktu.

Ölü sayısı artarken, Mackenzie'nin avukatı George Kariuki, papazın yemek yemeyi reddettiği yönündeki söylentilerin aksine "yiyip içtiğini" ve "sağlıklı" olduğunu söylemişti.

Yerel medyanın aktardığı üzere Kariuki, Mackenzie'ye "olası terörizm suçları" isnat edilebileceğini belirtti.

Mackenzie cinayet, insan kaçırma ve çocuklara karşı zulüm gibi başka yasal suçlamalarla da karşı karşıya.

Kenya'nın doğusunda yer alan, Mackenzie'nin yaşadığı Kilifi County'de ormanda bulunan toplu mezarlar hakkında polise bir ihbar gelmesinin ardından papaz nisanda gözaltına alınmıştı. Daha sonra Mackenzie'nin kefaletle serbest bırakılması reddedilmişti.
 

Paul Nthenge Mackenzie
Kendini papaz ilan eden ve 2003'te Good News International Kilisesi'ni kuran Paul Nthenge Mackenzie (ortada), tarikatın müritlerini "İsa'yla buluşmak için" açlıktan ölmeye teşvik etmekle suçlanıyor (AFP)


CNN'in aktardığı üzere Kariuki geçen ay gözaltındaki müvekkilinin sağlıklı olduğunu söylemişti.

Kariuki şöyle demişti:

Mackenzie yiyip içiyor. Sağlıklı. Onunla bizzat görüştüm. Yemek yemeyi reddettiğine dair söylentiler var ama bu doğru değil.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, eylemleri "teröristlere benzeyen" papazı, "korkunç bir suçlu" diye nitelendirdi.

Kenya'da savcılık daha önce yaptığı açıklamada Mackenzie'nin "cinayet işlemiş olabileceğini" ve "radikal inançları teşvik ederek" başkalarına "kendilerini öldürmeleri" için danışmanlık yapmış ve yardım etmiş olabileceğini belirtmişti.
 

Good News International Kilisesi
Müritlerinin açlıktan ölmeleri halinde cennete gideceklerine inandığı, Good News International Kilisesi adlı bir Hıristiyan tarikatının bir deri bir kemik kalmış bir üyesi, 23 Nisan'da Shakahola ormanında Kenya polisi ve sivil toplum görevlileri tarafından korunuyor​​​​​​​ (Reuters)


Açlık tarikatı vakası, Kenya'da ve dünyanın diğer bölgelerinde şok etkisi yarattı. Hükümetin dini örgütler, kiliseler ve tarikatlara ilişkin düzenlemeleri sıkılaştırma sözü verdiği bildirildi.

Haberlere göre Good News International Kilisesi, 20 yıl boyunca Kenya'da faaliyet gösterdikten sonra 4 yıl önce kapandı.

BBC'nin geçen ay bildirdiğine göre Mackenzie'nin yüzlerce vaazına internetten halen ulaşılabiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU