İsrail ordusu, füzelerden asker alımına kadar tüm alanlarda yapay zekaya yöneldi

İsrail ordusu, cazip maaşlarla becerikli insanları kendine çeken özel şirketlerle güçlü bir rekabet halinde

İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemleri / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu komutanları, Gazze Şeridi ile İsrail arasında geçen mayıs ayında yaşanan kısa çatışma sırasında ilk kez Gazze'den fırlatılan roketlerle ilgili gerçek zamanlı geri bildirim sağlayan 'Knowledge Well' adlı bir yazılım kullandılar.

KnowledgeWell (bilgi kuyusu) WhatsApp uygulamasına benzer bir platform aracılığıyla füzelerin konumu, oranı ve mesafesi gibi bilgiler sağlıyor. 

İsrail ordusu Operasyonel Veriler ve Uygulamalar Birimi başkanı Albay Eli Birenbaum, bir sonraki çatışmada fırlatılabilecek roketleri tahmin etmek için yapay zekayı kullanmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a konuşan Albay Birenbaum, "Bir sonraki seferde sahadaki güçlerimizin daha etkili olması için bilgileri daha iyi kullanabileceğim bir yerde olmak istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Albay Birenbaum, İsrail'in askeri teknoloji uzmanlarının neredeyse yarısının, bilgisayar korsanlığı girişimlerini tespit etmek için hayata geçirilen ilk makine öğrenimi platformuna öncülük ettiği 2016 yılında başlayan değişim çerçevesinde 2028 yılına kadar yapay zekaya yöneleceğini söyledi.

Şu anda daha çok yapay zeka ile ilgili projelerle uğraşan yüzlerce kişi olduğunu ve bunların yüzde 20'sini askeri teknoloji uzmanlarının oluşturduğunu belirten Albay Birenbaum, sayılarının beş yıl içinde binlere ulaşmasını beklediğini de sözlerine ekledi.


Cazip maaşlar

İsrail hükümeti, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savunma bütçesini artırması ve İsrail'i bir 'yapay zeka güç merkezi' yapma sözü vermesinin ardından Albay Birenbaum'un projelerini destekledi.

İsrail'de kadınlar 2 yıl, erkekler ise 32 ay zorunlu askerlik yapıyorlar ve bu süre zarfında askeri teknoloji uzmanlarına ayda 335 dolar ödeniyor.

Albay Birenbaum, zorunlu askerlik hizmeti süresinde bu miktarın yaklaşık 2 bin 300 dolara yükseldiğini, ancak özel sektördeki benzer sivil işlerde 8 bin 400 dolar gibi maaşların ödenmesinden ötürü bu rakamın çok aşağıda kaldığını söyledi.
 


Albay Birenbaum, sözlerini şöyle sürdürdü:

Google ya da Facebook tarafından ödenen maaşlarla rekabet edemeyeceğim ortada. Onlara değerli işler yapmaktan başka ne sunabilirim?


Dünyanın dört bir yanındaki ordular, yapay zeka temelli silahlanma yarışının ahlaki sonuçlarını üzerinde beyin fırtınası yaparken Albay Birenbaum, İsrail'in yapay zeka kullanarak hedefe üstün gelmesinin hedefin otomatik olarak yok edilmesi anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak "Yakın gelecekte bu döngüde her zaman birileri olacak" dedi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU