Asya basını 14 Mayıs'ı nasıl gördü?

İkinci tura kalan seçimler, Asya ülkelerinde de yakından takip edildi

Asya basını, yüzde 50'yi geçemeyen Erdoğan'ın projeleri ve girişimleriyle seçmenlerini kaybetmediğini yazdı (Reuters)

14 Mayıs'ta düzenlenen ve hiçbir adayın yüzde 50'yi geçememesiyle ikinci tura kalan seçimleri Asya ülkeleri de yakından takip etti.

Anka ajansının verilerine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,25, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45,06, ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan da yüzde 5,28 oy aldı. 

Asya basınındaki analizlerde, Erdoğan'ın izlediği dış politikaya ve yürüttüğü seçim kampanyasına ek olarak Oğan'ın "kral yapıcı" rolü ve anket öngörülerinin başarısızlığı değerlendirildi. 

India Today: Parlamenter sisteme geçilmesi, demokratik kimliğin tesisini sağlar

Hindistan'da İngilizce yayın yapan India Today'de ülkenin eski Türkiye Büyükelçisi Sanjay Panda'nın kaleme aldığı yazıda, Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle seçimin tüm dünya tarafından yakından takip edildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Panda, Hindistan-Türkiye ilişkilerinde özellikle Kaşmir-Pakistan sorununun tarihi rol oynadığına dikkat çekerek,"Ankara yönetiminin Hindistan'la ekonomik ilişkilerini geliştirmek isterken, Pakistan'ın Hindistan karşıtı anlatısını savunup yanlı bir tavır takındığını ve çıkmaza girdiğini" öne sürdü.

Yazıda, Türkiye'nin son 20 yılda Erdoğan iktidarında kapsamlı bir dönüşüm geçirdiği ifade edildi. Özellikle 2016'daki darbe girişiminin ardından Ankara yönetiminin ABD, NATO ve Avrupa Birliği'ne karşı saldırgan bir tutum sergilediği gibi çelişkili mesajlar verdiği de savunuldu.

Analizde, Batı'nın Türkiye'nin söz konusu yaklaşımını değiştirecek bir lider görmek istediği; seçimleri Kılıçdaroğlu'nun kazanması ve parlamenter sisteme dönülmesi durumunda Türkiye'nin "demokratik kimliğini" tesis edebileceği yorumları yapıldı.

Hindustan Times: Erdoğan, deprem bölgelerinden galip çıktı

Hindistan'ın İngilizce yayın yapan gazetesi Hindustan Times'ın sitesinde, son 20 yıldır gördüğü en zorlu seçime giren Erdoğan'ın, yüzde 50 oy oranını geçemese de anketlerin öngöremediği bir başarı yakaladığı belirtildi.

Haberde, milletvekili seçimlerinde de Erdoğan'ın meclisteki kontrolünü korumakla kalmayıp, 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan şehirlerde de seçimden başarıyla çıktığı ifade edildi.
 


Global Times: Muhalefet kazanırsa Türkiye, ABD ve Rusya'yla iletişim esnekliğini kaybeder 

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'taki analizde, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nu ABD Başkanı Joe Biden'dan talimat almakla suçladığı hatırlatılarak, Washington'ın "kendisine itaat etmeyen müttefikini istediği yöne itmeye çalıştığı" savunuldu.

Kılıçdardoğlu da Rusya'yı seçimlere müdahale etmekle suçlamış, Kremlinse iddiaları reddetmişti.

Analizde, Nigşia Üniversitesi'nden Li Şaoşiyan'ın şu yorumlarına yer verildi: 

Erdoğan'ın bilgeliği, NATO ve Batı'yla oturup kalkarken Rusya'yla da el ele tutuşmasında yatıyor. Bu yaklaşım gerçekten de Türkiye'nin uluslararası arenadaki ağırlığını artırdı ve Türkiye'nin ulusal çıkarlarını azami düzeye yükseltti.

Akademisyenin, Erdoğan'ın kazanması durumunda Türkiye'nin hem Rusya hem de ABD'yle iletişim kurma esnekliğini koruyacağını, "Batı yanlısı kanat" diye nitelenen ana muhalefetin kazanması halinde bu kapasitenin zayıflayacağı değerlendirmesi öne çıkarıldı. 

Japan Times: Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun Kürtlerden aldığı desteği ona karşı kullandı

Japonya'da İngilizce yayımlanan Japan Times gazetesinin sitesindeyse Türkiye'nin 1990'lardan beri yaşadığı en büyük ekonomik krizin seçimlerde Erdoğan'a öngörüldüğü kadar oy kaybettirmediği belirtildi.

Analizde, Erdoğan'ın geçen hafta kamu işçilerine yüzde 45 zam yapmasının ve deprem bölgelerinde yürüttüğü hızlı çalışmaların seçmen üzerinde olumlu izlenim bıraktığına dikkat çekildi.

Ayrıca Erdoğan'ın, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının Kürt seçmenlerden aldığı desteği Kılıçdaroğlu'na karşı kullanarak, rakibinin PKK'yla bağlantılı hareket ettiğini savunduğu, bunun da kendi kitlesinde karşılık bulduğu ifade edildi.

Anket şirketlerinin öngörülerinde başarısız olduğuna işaret edilirken, Oğan'ın seçimin ikinci turunda elde edilecek sonuçları şekillendirecek siyasetçi olduğu belirtildi.


Independent Türkçe, India Today, Hindustan Times, Global Times, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU