Washington Post analizi: "Seçmenler Erdoğan'ı geride bırakmaya hazır mı?"

"Sendeleyen ekonomi, 20 yıllık iktidarın ardından Erdoğan için sandıkta sorun yaratacak"

WP'nin analizinde, 6 Şubat'taki depremlerin ve ekonomik sıkıntıların iktidarın işini zorlaştırdığı ifade edildi (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), seçim analizinde "sendeleyen ekonominin, 20 yıllık iktidarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 14 Mayıs'ta sorun oluşturacağını" yazdı.  

Gazetenin "Türkiye seçimleri: Seçmenler Erdoğan'ı geride bırakmaya hazır mı?" başlıklı haberinde, Ankara yönetiminin Ortadoğu ülkeleri, Avrupa Birliği ve ABD'yle ilişkilerini etkileyecek seçimlerde, yurttaşların odaklandığı asıl meselenin geçim derdi olduğu ifade edildi.

WP, İstanbul'da görüştüğü yurttaşlardan Duygu Çelik'in önceki seçimlerde oy verdiği Erdoğan'ı ekonomideki sorunlar nedeniyle bu kez desteklemeyeceğini, onun yerine Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi seçeceğini söylediğini aktardı. 

Geçim sıkıntısından Suriyeli göçmenleri ve diğer yabancıları sorumlu tuttuğu belirtilen 44 yaşındaki yurttaşın şu sözlerine haberde yer verildi:

Bu benim için bir ırkçılık meselesi değil. Ülkelerinde bir savaş olduğunu biliyorum. Fakat burada olmalarını doğru bulmuyorum. Örneğin, 14 bin lira kiram var, ödeyemiyorum. Asgari ücret kazanıyorum, o da 8 bin 500 lira. Eşim de çalışıyor. Üniversitede okuyan bir oğlumuz var. Ay sonunu zor getiriyoruz.

WP, İnce'nin 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Erdoğan'a karşı aday olup kaybettiğini hatırlatarak, 59 yaşındaki siyasetçinin tekrar aday olmasının, "muhalefetteki diğer partiler arasında Erdoğan karşıtı oyları bölebileceği nedeniyle endişe yarattığını" yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete, görüştüğü yurttaşlardan 28 yaşındaki Nuri Bora Demir'in "genç mezunların polis memuru olmak ya da Burger King'de kasiyerlik yapmak dışında pek seçeneği kalmadığı" görüşünü de aktardı.

WP, Bahçeşehir Üniversitesi'nden psikoloji öğrencileri Yunus Emre Hasbek ve İlayda Erdem'le de konuştu.

24 yaşındaki Hasbek'in "Devletin üzerimizdeki kontrolü azalmalı" sözleriyle birlikte, 21 yaşındaki Erdem'in "Kayırmacılık yapılıyor. Yönetim liyakata dayanmıyor" yorumları paylaşıldı.

Öte yandan Bahçelievler ilçesindeki Şirinevler mahallesinde kırtasiye dükkanı işleten Hatice Özaydın'ın "Ekonomi kötü olsa bile yeniden Erdoğan'a oy vereceğim" sözleri de aktarıldı.

68 yaşındaki Özaydın'ın muhalefetteki Millet İttifakı'na güvenmediği ve onların PKK'yla bağlantılı olduğunu öne sürdüğü de ifade edildi. 
 


Gazete, görüştüğü Kemal Şen'in Erdoğan'ı eleştirmesine rağmen en kötü dönemin geride kaldığına inandığını söylediğini de aktardı.   

39 yaşındaki yurttaşın, "En azından ülkenin istikrara kavuşması için son kez de olsa Erdoğan'ın yeniden kazanmasını isterim" sözleri paylaşıldı.

Şen'in Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı "gerçek bir rakip olmadığını" savunduğu ifade edildi. 

WP, yurttaşın "Tek yaptıkları Erdoğan'ın icraatlerini eleştirmek. Üretken hiçbir şey söylemiyorlar" sözlerine de yer verdi.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU