Eski BDP'li Belediye Başkanı Vatikan'da: Papa'dan Kürt sorunu için dua etmesini istedi

Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa Franciscus'un 100 bin kişi arasında görüştüğü 6 kişiden biri olan eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kürt sorununun barışçıl çözümü için kendisinden dua etmesini istedi

Diyarbakır'da Sur Belediye Başkanlığı yaptığı 2004-2014 yılları arasında Türkiye'de bir ilke imza atarak yerel hizmette çok dilli belediyecilik faaliyetini hayata geçiren Kürt siyasetçi Abdullah Demirbaş, Papa Francis ile görüştü.

Demirbaş, görüşme sırasında Papa'ya büyük Kürt yazar ve düşünürü Ahmedê Xanî'nin 1700'lü yıllarda yazdığı "Mem û Zin" isimli eseri ile bir mektup eşliğinde, üzerinde Kürt kadın motifi bulunan İran yapımı halı hediye etti.
 

Papa, 2015'teki İstanbul'daki Fener Rum Patrikanesi'ndeki ayine Demirbaş'ı da davet etmişti..jpeg
Papa, 2015'teki İstanbul'daki Fener Rum Patrikanesi'ndeki ayine Demirbaş'ı da davet etmişti

 

Papa'ya 2 sayfalık bir mektup veren Demirbaş, kendisinden Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için dua etmesini rica etti. 

Geleneksel olarak belli periyotlarla halka kapısını açan Papa Francis, 100 bin ziyaretçi arasında daha önce iki kez Vatikan'da, bir kez de İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'nde kabul ettiği eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'la görüştü. 
 

 

Demirbaş, ilk olarak Papa'yı 2011'de Kırklar Meclisi adına ziyaret etti..jpeg
Demirbaş, ilk olarak Papa'yı 2011'de Kırklar Meclisi adına ziyaret etti

KCK ana davasında yargılaması devam eden ve şu an Avrupa'da yaşayan Kürt siyasetçi Demirbaş, ziyaretin perde arkasını Independent Türkçe'ye şöyle anlattı: 

"Sur Belediye Başkanlığı dönemimde (2011) oluşturduğumuz Kırklar Meclisi adına Vatikan'da Papa ile görüşmemiz olmuştu. Bu görüşme sonrası 2014'te bir kez daha ziyaret ettim. 2015'te kendisi İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayine katılırken beni de davet etmişti. Bu üç görüşme sonrası kendisini bir kez daha ziyaret etme ihtiyacı hissettim.

Vatikan'da çok sıcak bir atmosferde görüşme fırsatı bulduk. Kürt dilini ve kültürünü anlatması için kendisine Ahmedê Xanî'nin yazdığı ve Yazar Mehmet Emin Bozarslan'ın 1990 yılında Latin harfleriyle günümüz Kürtçesine çevirdiği Mem û Zin isimli eserini takdim ettim. Papa, 'Kitap tamamen Kürtçe mi?' dedi. Evet dedim, çok sevindi.

Ayrıca İran'dan getirdiğimiz, üzerinde Kürt kadın mücadelesini sembolize eden halıyı verdik. Bununla da Kürt kadınının İran'da fundamentalist yönetime karşı Kürt kadınının özgürlük mesajını vermek istedik. Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü ve Kürtlerin statüsünün gelişmesi için herkes ve her kesimle görüşüyoruz. Papa, 2 milyar insanın temsilcisi. Papa, Kürtler için seve seve dua edeceğini söyledi. Çok pozitif bir görüşme oldu.

 

Demirbaş, 2014'te Vatikan'ı ikinci kez ziyaret etmişti..jpeg
Demirbaş, 2014'te Vatikan'ı ikinci kez ziyaret etmişti

 

Papa'ya iki sayfalık mektup sundu

Demirbaş, ayrıca Papa'ya iki sayfalık mektup sundu. Sur Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde inanç ve kültürler arası diyaloga çok önem verdiğini ve projelerle bunu hayata geçirmeye çalıştığını örnekleriyle anlatan Demirbaş, özetle şu ifadeler yer verdi:

Çok Aziz Peder,

Üç büyük dinin asırlar boyunca kardeşçe hüküm sürdüğü Mezopotamya toprakları üzerinde yaşayan halklarımızın (Süryani, Yezidi, Hristiyan, Müslüman, Keldani, Ermeni, Kürt, Türk, Arap) size en içten selamlarını getirdim. Taşıdığınız görevin bir misyonu olarak içinde bulunduğunuz yoğun gündeminiz içinde bize zaman ayırdığınız için zatıalilerinize en derin şükranlarımı sunarım.

Biz barışın yolunun ne bir kesimin diğer kesimleri kendine adapte etmeye çalışmasından, ne de bir kesimin diğer kesimlere adapte olmasından geçtiğini düşünmekteyiz. Biz barışın yolunun zenginlik kaynağı olan farklılıkların birlikteliğinden geçtiğinin şiarıyla hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Her farklılığı bir zenginlik olarak algılamakta ve bu çerçevede dinler ve kültürler arası diyaloga önem vermekteyiz.

İnançlar ve kimliklerin korunmasında diyalog kanallarının ve hoşgörü kültürünün geliştirilmesinde zatıalinizin rol alması bizlere büyük bir umut ışığı olacaktır.

En derin ve içten saygılarımla…


Çok dilli belediyeciliği hayata geçirdi

2004 yılında Sur Belediye Başkanlığı'na seçilen Abdullah Demirbaş, yerelde çok dilli belediyecilik hizmetini hayata geçiren ilk belediye başkanı oldu.

Bu nedenle hakkında açılan soruşturma kapsamında görevden alınan ve Belediye Meclisi feshedilen Demirbaş, 2009'da KCK ana davasından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Adli Tıp Kurumu'nun daimi hastalığı nedeniyle 7 ay sonra tahliye dilen Demirbaş, 2015 yılında tekrar tutuklanmış, 4 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılmıştı.

2019'da Avrupa'ya yerleşen Demirbaş, pandemi döneminde koronavirüse yakalanmış, 15 günlük entübe sonrası sağlığına yeniden kavuşmuştu.

Demirbaş, belediye başkanlığı dönemde içerisinde Kırklar Meclisi'ni oluşturmuş, sorumluluk alanı içerisindeki tarihi Sur ilçesindeki bir sokakta yer alan Ermeni Kilisesi, cami, Katolik Keldani Kilisesi, Alevi, Yezidi evi ve bir havrayı restore edip Kültürler Sokağı'nı oluşturarak halkın takdirini toplamıştı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU