Teorik fizikçi Sarma: Fizik yasaları aslında yok

Bilim insanına göre Albert Einstein'ın her şeyin teorisini bulma arayışı nedeniyle her şey değişti

Bilim insanı, "evrenle ilgili ampirik bilgimiz geliştikçe bu yasaların da değiştiğini" söylüyor (Unsplash)

Hindistan doğumlu, ABD'li teorik fizikçi Sankar Das Sarma, bugün kabul gören fizik kurallarının aslında var olmadığını, fiziğin bundan çok daha fazlası olduğunu öne sürdü.

ABD'deki Maryland Üniversitesi'nde görev alan Sarma, New Scientist'te kaleme aldığı bir yazıda, "Fizik kanunları dediğimiz şeyler, doğanın bir kısmıyla uyuşuyor gibi duran, tutarlı matematiksel teorilerden ibaret" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarma'ya göre pek çok bilim insanı kendine bu nihai yasaları ortaya çıkarma rolü biçiyor ama böyle bir şey mümkün değil. Zira Sarma, böyle yasaların "var olduğuna inanmıyor".

"Bunu ilk başta biraz tuhaf bulabilirsiniz" diyen bilim insanı, düşüncelerinin aslında 100 yıl önce pek de tartışma yaratmayacağını savundu.

Ona göre insanların doğaya ve fizik yasalarına yönelik bakış açısı, tarihsel süreç içerisinde Albert Einstein gibi ünlü bilim insanlarının ortaya çıkmasıyla değişti.

"Fizik yasaları dediğimiz şey, eskiden doğanın somut yönleriyle doğrudan bağlantılıydı. Örneğin Hook yasası bir yayı germek için ne kadar kuvvet gerektiğini, Boyle yasası da basınç, sıcaklık ve hacim arasındaki ilişkiyi açıklıyordu" diyen Sarma, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak 20. yüzyılın başlarında Albert Einstein gibi kişilerin her şeyin teorisini bulma arayışına girmesiyle bu durum değişmeye başladı.

"Çoklu evren çılgınlığı"

Aslında sonsuz sayıda evren olduğu düşüncesini ele alan Sarma, insanlığı fazla kibirli bulduğunu da belirtti.

Teorik fizikçiye göre insanlar, kendi gerçekliklerini yönettiğini düşündükleri bu kuralların her evrende geçerli olduğunu düşünerek kibirli bir davranış sergiliyor.

"Bundan bin yıl sonra fizikçilerin kuantum mekaniğini doğanın temel tanımı olarak görmeye devam edeceğini düşünmek zor" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Tıpkı kuantum mekaniğinin Newton mekaniğinin yerini alması gibi, o zamana kadar kuantum mekaniğinin yerini de başka bir şey alacaktır.

Kuantum mekaniğinin yerini alabilecek yeni teoriye dair tahminde bulunmayı tercih etmeyen Sarma, "Fiziksel evrenin işleyişine ilişkin açıklamamızın 21. yüzyıl başında aniden zirveye ulaşması ve sonsuza kadar kuantum mekaniğine takılıp kalması için özel bir neden göremiyorum" diye yazdı:

Bu çok iç karartıcı bir düşünce olurdu!

 

Independent Türkçe, Futurism, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU