Ankara, Türk Hava Kuvvetleri'ni güçlendirmek amacıyla 2021 Ekim'inde ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcutlarının geliştirilmesi için de 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak için talepte bulundu.
Önceki gün bu taleple alakalı olarak ABD Temsilciler Meclisi'nde bir görüşme yapıldı. ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) tasarısına Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi kabul etti.
179'a karşı 244 oyla kabul edilen eklemedeki 2 şarta göre Türkiye'ye satılacak savaş uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine ve Amerika'nın çıkarlarına uygun olacağına dair garanti istendi.
Uçakların alım süreci henüz tamamlanmadı. Temsilciler Meclisi'nin kararları satış sürecindeki nihai karar değil. Burada alınan kararlar ABD yönetimine yönelik.
Ancak şart koşulması akıllara bazı soruları da getiriyor. Örneğin Türkiye'nin elinde zaten 234 tane F-16 var. Bunlar görev verilen her yerde uçabiliyor.
Oldu ki Türkiye'ye satış ABD Temsilciler Meclisi'nin şartıyla yapıldı ve Türkiye'de bu şartı kabul etti. Gelecek F-16'ların Ege Denizi üzerinde Yunanistan'ın kendi hava sahası olarak nitelendirdiği ancak Türkiye'nin kabul etmediği alanlarda uçması halinde bunun takibi mümkün mü?
Türkiye, Ege'de devriye görevi yapan uçakların envanterinde F-16'lar olduğunu söylese ABD'nin bunun tersini iddia etme imkanı var mı?
ABD, anlık olmasa bile uçakların nerelerden geçtiğini teknik olarak kontrol edebilir
Bu soruları önce savunma sanayisinde görevli olan ancak adının verilmesini istemeyen bir yetkiliye yönelttik.
Yetkilinin verdiği bilgilere göre sorumuzun cevapları teknik olarak mümkün. Yetkili bunun nasıl mümkün olduğunu şu sözlerle anlattı:
ABD, bunun kontrolünü isterse uçakta yer alan Link-16 data link ve IFF Sistemi üzerinden takip edebilir. Anlık olarak takip edilmese bile bu sistemler coğrafi konum/koordinatları kaydediyordur ve sistemler bakıma ABD'ye gittiğinde veya ABD personeli buraya takip incelemeye geldiğinde bu durum ortaya çıkabilir. Ayrıca EH Sistemi hazır gelecektir onun RWR donanımı da coğrafi konum kaydı yapıyor keza hedefleme potunun da böyle bir özelliği var, İNS/GPS Sistemi de keza öyle yani istenirse uçak nerelerde daha önce uçmuş bir şekilde görülebilir.
"'Ötekiler geçecek, o geçemeyecek' diye bir şey olmaz"
Konuya dair görüşünü sorduğumuz emekli pilot kurmay albay Osman Başıbüyük de takibinin teknik olarak mümkün olduğunu ancak uygulamada böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını söyledi.
Böyle bir durumun kabul edilebilir de olmadığını ifade eden Başıbüyük, "'Ötekiler geçecek, o geçemeyecek' diye bir şey olmaz. Savaşın ruhuna aykırı. ABD'liler 'şu uçak geçti bu uçak geçmedi' diye kontrol mü edecek? O zaman her şeyimizi kontrol ederler" dedi.
"'Uçaklar, Yunan adalarından geçmesin' demek..."
Türkiye'nin bu uçakları Yunanistan'ın Rafale uçaklarını almasının ardından hava gücünü artırmasından sonra denge olması için almaya çalıştığını söyleyen Başıbüyük, "'Bu uçaklar Yunan adalarından geçmesin, hava sahasını ihlal etmesin' demek kısaca Türkiye'ye 'Sen bu uçakları alma' demektir. Amaç Türkiye'yi NATO'dan dışlamak. Kimse bu alıma evet diyemez" diye konuştu.
© The Independentturkish